Izvještaj za glasilo u 2014. godini

 

IZVJEŠTAJ O RADU DRUŠTVA MULTIPLE SKLEROZE ZA GLASILO u 2014. godini

Rad Društva MS BBŽ u 2014. godini obilježen je brojnim aktivnostima provedenim s ciljem unapređenja kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze.

PROGRAMI koje udruga provodi tijekom 2014. godine:

Trogodišnji program „Zajedno do kvalitetnog života“, Ministarstvo socijalne politike i mladih
Prvu godinu programa udruga provodi od 01.06.2014. s ciljem osiguranja dostupnosti socijalnih usluga radi prevencije institucionalizacije osoba oboljelih od MS-a. U okviru programa zaposlili smo četiri osobe: fizoterapeuta, dvije gerontodomaćice i administratora. Program provodimo u pratnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Bjelovar, Centrom za socijalnu skrb Daruvar i Hrvatski zavodom za zapošljavanje podružnica Bjelovar.

Program „Usluge osobnog asistenta za osobe oboljele od MS-a“, Ministarstvo socijalne politike i mladih
Tijekom 2014. godine udruga provodi drugu godinu programa u koji je uključeno pet korisnika s područja grada Bjelovara, članovi Društva MS BBŽ s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Za pružanje svakodnevne usluge osobne asistencije udruga zapošljava 5 (pet) osobnih asistenata. Financijska potpora ovom programu osigurana je u 2014. godini putem donacije HEP-a.

Udruga je u travnju 2014.g. povodom Dana planete Zemlje pokrenula ekološko-humanitarnu akciju „Čepovi u službi čovjeka“ u suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović Dječji odjel Igraonica i Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Akcijom se sakupljaju plastični i metalni čepovi u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima i ugostiteljskim objektima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Prihod od sakupljenih čepova namijenjen je za kupnju ortopedskih pomagala za osobe oboljele od multiple skleroze. Akcija je pokrenuta s ciljem osiguranja pomoći za osobe oboljele od MS-a ali i razvijanja svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša. Važnost akcije prepoznali su i sponzori: Erste banka, Pliva, Komunalac Bjelovar i Radio Terezija.

Čepovi
Čepovi

Društvo multiple skleroze BBŽ je 28. svibnja 2014.g. obilježilo Svjetski dan multiple skleroze u Bjelovaru i Daruvaru. Organizirana su predavanja o samoj bolesti, te pravima iz sustava socijalne skrbi koja imaju osobe s invaliditetom odnosno osobe oboljele od multiple skleroze. U Bjelovaru je organizirano predavanje pod nazivom »Multipla skleroza – bolest s tisuću lica« tijekom kojeg je dr. Tihana Gržinčić, specijalist neurolog, pričala o simptomima i poteškoćama koje nosi ova bolest, dok je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar gđa. Kristina Novalić članove upoznala s pravima iz sustava socijalne skrbi te govorila o načinima ostvarivanja istih.

Bjelovar
Bjelovar

U Klubu multiple skleroze Daruvar povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze organizirano je predavanje na temu „ Liječenje oboljelih od MS-a u SB Lipik“, dr. Oto Kraml , spec. fizikalne medicine i rehabilitacije. Kristina Rukavina, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Daruvar održala je predavanje na temu „Prava iz sustava socijalne skrbi i kako ostvariti ista za osobe s invaliditetom“.

Bjelovar
Bjelovar

Program „Zajedno do kvalitetnog života“ predstavili smo široj javnosti na konferenciji organiziranoj 19.09.2014. u hotelu „Central“ Bjelovar. Istog dana održani su seminari:
„Deinstitucionalizacija“, Romana Misir, prof. defektolog, Centar za socijalnu skrb Bjelovar
Uvod u temu „Politike Vlade RH o zapošljavanju i samozapošljavanju osoba s invaliditetom, izazovi i mogućnosti za osobe s MS-om“, Martina Bereš, Hrvatski zavod za zapošljavanje

Predstavljanje programa i seminari pod stručnim vodstvom organizirani su i u Daruvaru dana 30.09.2014. Do kraja 2014. godine udruga zajedno s partnerima i suradnicima nastavlja s provedbom aktivnosti programa „Zajedno do kvalitetnog života“.

Bjelovar
Bjelovar
Bjelovar
Bjelovar

Bjelovar, 19.09.2014.

Daruvar
Daruvar
Daruvar
Daruvar

Daruvar, 30.09.2014.

Zahvaljujući odličnoj suradnji s medijima informirali smo javnost o radu i aktivnostima udruge u 2014. godini, te djelovali s ciljem senzibilizacije šire javnosti i boljeg upoznavanja s problemima i potrebama osoba s invaliditetom.