Izvještaj o radu za 2015. godinu

IZVJEŠTAJ O RADU DRUŠTVA MULTIPLE SKLEROZE
BJELOVARSKO_BILOGORSKE ŽUPANIJE U 2015. godini

Društvo MS BBŽ  u 2015. godini organiziralo je brojne aktivnosti provede s ciljem unapređenja kvalitete života osoba oboljelih od multiple skleroze.

PROGRAMI koje udruga provodi tijekom 2015. godine:

Trogodišnji program „Zajedno do kvalitetnog života“, Ministarstvo socijalne politike i mladih

Prvu godinu programa realizirali smo 31.05.2015. i od 01.06.2015. započeli smo provedbu druge godine programa.

Cilj programa je osiguranje dostupnosti socijalnih usluga radi prevencije institucionalizacije osoba oboljelih od MS-a. U okviru programa zaposlili smo pet osoba: dva fizoterapeuta, dvije gerontodomaćice i administratora. Program provodimo u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Bjelovar, Centrom za socijalnu skrb Daruvar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje podružnica Bjelovar. Financijska potpora programu osigurana je tijekom 2015. godine od grada Bjelovara. 

Program  „Usluge osobnog asistenta za osobe oboljele od MS-a“, Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Tijekom 2015. godine udruga provodi treću godinu programa u koji  je uključeno pet korisnika s područja grada Bjelovara, članovi Društva MS BBŽ  s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta. Za pružanje svakodnevne usluge osobne asistencije udruga zapošljava 5 (pet) osobnih asistenata. Program javnog rada udruga provodi tijekom cijele 2015 godine. Zaposlili smo 6 osoba za pružanje pomoći oboljelima od multiple skleroze. U listopadu 2015.g. započeli smo provedbu našeg prvog projekta financiranog iz europskih fondova. Za provedbu projekta „Širenje mreže osobne asistencije za osobe oboljele od MS-a“ odobrena su nam bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Zaposlili smo 6 osobnih asistenata koji će u narednih godinu dana osiguravati usluge osobne asistencije za 6 naših članova odnosno korisnika s najtežim stupnjem invaliditeta. Svi osobni asistenti i korisnici prošli su edukaciju SOIH-a.

Realizirali smo ekološko-humanitarnu akciju „Čepovi u službi čovjeka“ koju smo provodili u suradnji s Narodnom knjižnicom Petar Preradović Dječji odjel Igraonica i Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Akcijom su sakupljeni plastični i metalni čepovi u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima i ugostiteljskim objektima na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Prihod od sakupljenih čepova namijenili smo za kupnju ortopedskih pomagala za osobe oboljele od multiple skleroze. 22. travnja 2015.g. na Dan planete zemlje organizirali smo tiskovnu konferenciju povodom završetka naše humanitarne akcije „Čepovi u službi čovjeka“. 13 veljače 2015.g. i 24. ožujka 2015.g. u okviru programa „Zajedno do kvalitetnog života“ – prva godina provedbe organizirali smo radionice pod nazivom „Kako se snalaziti u stresnim situacijama“ i „Upravljanje stresom“. Radionice je održala predstavnica partnerske organizacije na programu Kristina Kanis Uldrijan, psiholog Centra za socijalnu skrb Bjelovar, Podružnica Obiteljski centar.17. svibnja 2015.g. predstavnica naše udruge učestvovala je na prvoj konferenciji žena s invaliditetom o temi „Položaj žena s invaliditetom u RH“ održanoj u Zagrebu.

  1. svibnja 2015.g. obilježili smo Svjetski dan multiple skleroze.

Tim povodom ugostili smo ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik g. Darka Keleman i fizijatra dr. Oto Kramel koji su za naše članove održali predavanje na temu „Rehabilitacija u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik“. Predstavnica OrtoRea d.o.o. Antonija Džolić informirala je članove o opskrbi ortopedskim pomagalima u rehabilitacijskoj ustanovi. Posjetili smo naše nepokretne i teško pokretne članove koji nisu u mogućnosti sudjelovati u aktivnostima udruge.

Posjete članova
Posjete članova

Svojim sudjelovanjem poduprijeli smo akciju na Bundeku „Hodaj za MS“ .

Bundek
Bundek
Bundek
Bundek
Tihana Gržinčić dr.
Tihana Gržinčić dr.

Povodom Nacionalnog dana multiple skleroze u Bjelovaru je organizirano predavanje na temu „Novosti u liječenju MS-a“ koje je održala dr. Tihana Gržinčić, specijalist neurolog. Naši članovi sudjelovali su na konferenciji „Pristup informacijama osobama s multiplom sklerozom“ održanoj 26.09.2015. u Zagrebu.

Predavanje
Predavanje

Sa Savezom društava MS Hrvatske organizirali smo seminar na temu „Pristupačnost za osobe oboljele od multiple skleroze“. Seminar je održan 17.09.2015. u Bjelovaru.
26.11.2015. organizirali smo radionicu na temu „Kreativne tehnike u rehabilitaciji osoba s invaliditetom“. Radionicu je održala Romana Misir, prof. defektolog Centra za socijalnu skrb Bjelovar – Podružnica Obiteljski centar.

Radionica
Radionica
Radionica Bj
Radionica

U okviru druge godine programa „Zajedno do kvalitetnog života“ 10.12.2015. u Daruvaru je organizirano predavanje na temu „Kvaliteta života osoba s MS-om i socijalna mreže“.Predavanje je održala  Katarina Rezler, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Daruvar.

Daruvar
Predavanje
Daruvar
Predavanje

U 2015. godini udruga je zaposlila stručnog fizioterapeuta za terenski rad kod članova na Daruvarskom području. Na taj način članovima Kluba Daruvar omogućen je češći fizioterapeutski tretman u njihovim domovima.

Udruga je tijekom 2015. godine uspješno surađivala s Centrima za socijalnu skrb na području BBŽ, jedinicama lokalne uprave i samouprave, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje PU Bjelovar, Općom bolnicom Bjelovar, Crvenim križom, udrugama osoba s invaliditetom i medijima. Zahvaljujući odličnoj suradnji s lokalnim medijima informirali smo javnost o radu i aktivnostima udruge u 2015. godini. 

Predsjednik DMS BBŽ                                           Voditeljica programa i projekata

   Bojan Blažević                                                         Milijana Martinović